Művészet Nógrádban

Shah Timor

2012. május 07. 17:02 - Shah Gabi

 Shah Timor filmjeiről bővebben a honlapján lehet olvasni: http://shahtimor.hu/

Gaal-Sara80 Konyvbemutato MEGHIVO.jpg

 Barangolás Nógrád megye régészeti múltjában - filmbemutató

 

barangolasnograd.jpg

http://nograd-art.blog.hu/2012/08/08/filmes_munka_285

kép4.JPG

kép3.JPG

kép1.JPG

kép6.JPG

kép14.JPG

barangolas.jpg

 

 

Barangolás Nógrád megye régészeti múltjában

 

A filmben bemutatjuk Nógrád megye legfontosabb régészeti lelőhelyeit és neves kutatók ásatásait. A nagyközönség mindig is érdeklődéssel figyelte és figyeli a régészeti feltárásokat, ezért egy olyan ismeretterjesztő alkotást hoztunk létre, mely nemcsak a szakmának szól, hanem az érdeklődők kíváncsiságát is kielégíti. Mindemellett hiánypótló, a közoktatásban és múzeumpedagógiai foglalkozásokon is célzottan felhasználható helytörténeti ismereteket nyújt. A filmünk a megye régészeti múltjának megismerésében vezető szerepet játszó neves kutatók életútjáról és Nógrád megyei tevékenységéről is szól. Több olyan neves régész-muzeológust és akadémikust szólaltattunk meg, akik szorgalmas és kitartó munkával jeleskedtek hazánk régészeti emlékeinek kutatásában.

Guba Szilvia régész átfogó képet nyújt a nógrádi régészeti kutatások megindulásáról, mely Kubinyi Ferenc munkásságának köszönhető. Kisterenyei Aranyhegyen  1832-ben indult meg az első őskori ásatás. Ez Magyarország első őskori lelőhelyének  tudományos régészeti feltárása is. Majd továbbvezet minket  a megye régészeti múltján a pilinyi kultúrán át (Piliny községről kapta a nevét)  egészen addig a korszakig, míg 1950-ben a balassagyarmati múzeumban a megye első főállású régésze Dr. Patay Pál megkezdte munkáját.

Filmünk kulcsfigurája Dr. Patay Pál. Személye rokoni szálon is kapcsolódik Nógrád megye - és Magyarország – őskori régészetének megindulásához, hiszen Patay Pál édesapja édestestvére volt Kubinyi Ferenc akadémikusnak és régésznek. A vele folytatott interjúban felidézte régész-karrierje indulását, az indíttatását.  Dr. Patay Pál egyben a magyar kampanológia (templomi harangokkal foglalkozó tudomány) atyja, az első harang felmérését itt Nógrád megyében, Nógrádszakálon végezte el. 

201103PatayP.jpg

Dr. Juan Cabello régész arról mesélt, hogy első munkája éppen Nógrád megyéhez kapcsolódik.  A Nyugati-Mátra peremén, a Zagyva völgyében fekvő  Tar községben  a Szent Mihály templomot és Pokoljáró Tar Lőrinc középkori udvarházát tárta fel.  

DSC01460.jpg

 

DSC01450.jpg

A megye egyik legimpozánsabb és méreteiben is legnagyobb régészeti kutatása Pásztón zajlott Dr. Valter Ilona vezetésével.  Tőle kaptuk meg a választ arra a kérdésünkre, hogy melyek voltak a legfontosobb régészeti, műemléki feltárásai Pásztón.  Arról is beszámolt, hogy a középkori romkert kialakításával a kulturális örökség egy szeletének példaértékű bemutatását sikerült megvalósítani. 

oskola.jpg

ILUNÉNI2.jpg

1_2.jpg


Dr. Kozák Éva első Nógrád megyei munkája a nógrádsápi Szűz Mária tiszteletére felszentelt gótikus templom feltárása volt, de a hollókői vár régészeti kutatásai is  az ő nevéhez fűződik.  A Cserhát –hegység festői hegyvonulatai között, a Zsuny –hegység, a Fekete-hegy, az Őr-hegy gyűrűjében fekszik Hollókő falu. A település 1977 óta tájvédelmi körzet, 1987-től pedig a Világörökség része.  Az 1966 és 1969 között Kozák Éva által vezetett ásatást követően csak több mint húsz év múlva fejeződtek be Mendele Ferenc,  majd Kremnicsán Ilona tervei alapján helyreállítási-konzerválási munkák.

1_1.jpg

fesz1.jpg

1_3.jpg

A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. Salgó története a Kacsics-nemzetség történetével fonódott össze. A vár ásatásáról Dr. Feld István régész nyújt átfogó képet.

DSC06020.JPG

A Kárpát-medence és benne szűkebb hazánk Európa egyik legváltozatosabb kulturális örökségét őrzi. A kulturális örökség egy része épített, tárgyiasult környezetben jelentkezik, mint ahogy a filmben bemutatott helyszíneink is példázzák. Másik részük pedig a szellemi örökség, hagyományok formájában érhetők tetten. A régészeti és műemléki örökség Nógrád megye kiemelkedő tudományos, szakmai és turisztikai jelentőségű értékei, mely évszázadok vagy évezredek óta eredeti, állandó helyükön találhatóak. Az egykor itt élt emberek által létesített kulturális örökség minden eleme  egyedi, egyszeri és megismételhetetlen. Ezért kötelességünk, hogy állampolgárként, civilként vagy akár szakemberként mindezt megőrizzük és jövőjéről – utódaink  számára gondoskodjunk. 

Filmelőállító: Ariana Stúdió – Shah Gabriella; Rendező, operatőr, vágó: Shah Timor; Gyártásvezető, rendező munkatárs: Shah Gabriella; Grafikus: Szikói Richárd; Gyártási stáb: Guba Szilvia, Szikói Richárd, Sipos Ákosné, Nicklas Larsson; Szereplők: Guba Szilvia, régész     Dr. Valter Ilona, a történettudományok kandidátusa Mesősiné Dr. Kozák Éva, régész   Dr.  Patay Pál, régész-muzeológus   Dr. Juan Alberto Cabello Colini,  régész   Dr. Feld István, régész, tanszékvezető egyetemi docens

Támogató a Nemzeti Kulturális Alap, Pásztó Város Önkormányzata, Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány

 

 

  

 

Timorról készült filmről a Nógrád Megyei Hírlapban megjelent cikk itt olvasható:

nograd-art.blog.hu/media/file/FilmShahTimorrol.pdf

 

Címkék: shah timor

Magyar Kultúra Napja - Salgótarján

 

http://www.shahtimor.hu/wp-content/uploads/talentmh2.jpg

jan21_web_0.jpg

 

 

Meghívó - Lélegző látóhatár c. film bemutatójára

Shah Gabi  |  Szólj hozzá!

kicsilelegzolatohatar.jpg

A Nógrád Megyei Hírlapban megjelent cikk itt olvasható

Több információ a filmről: http://shahtimor.hu/portfolio-filmek/lelegzo-latohatar/

A bemutatón:

bemutato1.jpgbemutato2.jpg                                                                                                                                                                         

a_1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: shah timor

A bejegyzés trackback címe:

https://nograd-art.blog.hu/api/trackback/id/tr364494417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása