Művészet Nógrádban

Varga Anikó

2011. július 05. 20:31 - Shah Gabi

 Varga Anikó kiállítása

 Varga Anikó textiltervező kiállítása

- a Bolyai János Gimnáziumban 2012. április 3-tól     

Megnyitotta: Shah Gabriella

- a Nógrádi Történeti Múzeumban 2012. március 24-ig.

meghívó megtekinthető itt

Megnyitotta. B. Gedeon Hajnalka

Varga Anikó kiállítása Losoncon

 

Elhangzott: 2009. május 16.

A kiállításon Varga Aniktó textilművész alkotásait láthatjuk. Először is engedjék meg, hogy szót ejtsek arról, hogyan is jött létre ez a kiállítás: Tavaly a magyarországi reneszánsz év alkalmából a Pásztói Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galériával és az Ars Longa Művészeti Egyesülettel közösen egy kollázskiállítást írt ki reneszánsz témában. A fődíjat Jana Bialova grafikusművész nyerte, akinek júliusban lesz egyéni tárlata a Pásztói Múzeumban. A véletlennek, Bozó Andrea zsűritagnak és nem utolsó sorban Varga Anikó tehetségének köszönhetően  a Nógrádi Múzeum és Galéria díját, azaz losonci bemutatkozási lehetőségé  Varga Anikó kaphatta meg. Bízom benne, hogy Önök tetszését is elnyerik ezek a művek.

A Pásztón élő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékén tanító művésznő bemutatkozó kiállítására az eddigi munkáiból készített igen színvonalas válogatást. Ezen a kiállításon betekintést nyerhetünk a nyomottanyag-tervezés világába is. A főként egyetemi hallgatói évek alatt készült darabok közt láthatunk gyűrt papírból készült ruhát,nemzetközi pályázaton díjnyertes textiltervet és textilgyárban készült méterárut egyaránt. Kiemelkedő jelentőségűek az alkotói pályázatra készített új alkotásai, melyek központi témáját azok a fotók képezik,  amiket még egy  Zenit géppel készített a pásztói romkertben. A középkori  üveghutához vezető betonlépcső  és ellenpontként a középkori romkert természetes kövei igen hatásosak a textileken is.  A tértextileknél mindemellett fontos a fény-árnyék, a rétegződések játéka is. Egy-egy elem kiemelése nemcsak művészeti alkotásként, hanem más kontextusban akár lakástextilként is funkcionál.

A textilművészet éppen úgy alkalmas emberi gondolatok művészi közlésére, mint anyagától függetlenül bármely más művészi eszköz. Csak tudni kell vele bánni, s érezni kell az anyag lelkületét; - ennek már a papírra vetett terveken is érződniük kell. Tehát a textilművészeti munkálkodással egyenrangú, azonos jelentőségű alkotóterület a tervek készítése, vagyis a grafikai műteremtés.

Az iparművészeti munkák készítéséhez ugyanis igen nagy alázatra van szükség, hiszen egy terv elkészülte nemcsak egy személyhez, a művészhez kötődik, hanem döntő szerepe van a megrendelőnek is. Ő mondja meg, milyen textilt szeretne, milyen motívumokkal, esetleg milyen színekkel. Az alkotó pedig megvalósítja azt. Az iparművészet mű  tehát ALÁZAT. Minden alkotáson érződik azonban a művész egyénisége.

 A kiállítás  minden terme egy egységet mutat, így lehetőség van arra, hogy Varga Anikó többféle arcát  is megláthassuk, hiszen teremről-teremre változhat a kép. Ami fontos, hogy mindegyik teremben a textilek mellett a  terveket is láthatjuk,  hiszen a kiállítás címe a tervtől a textilig.

Remélem, ez a kiállítás sokunkban felkelti az érdeklődést, hogy az otthonunkban alkalmazott lakástextileket más szemmel, az alkotó szemével nézhessük. Hogy észrevegyük a mindennapi életben az alkotói folyamatokat, az alkotást és a művészetet.

 

 Képek a tárlatról:  http://www.nmg.sk/2009/premeny/textilu.html

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: varga aniko

A bejegyzés trackback címe:

https://nograd-art.blog.hu/api/trackback/id/tr933042521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása