Művészet Nógrádban

Lévai Sándor

2013. március 08. 14:58 - Shah Gabi

Lévai Sándor kiállítása a Madách Gimnáziumban

Lévai Sándor báb- és díszlettervező kiállítása állt 2021 tavaszán a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban. A tablókat a Dornyay Béla Múzeumból kölcsönözték.
dornyay_50x70cm_levai_tablak_15.jpg

Könyv - Megjelent a Sanyi manó c. könyv

a5_levai_borito_80oldalas_2014_05.jpg

Könyvbemutatók:

dornyaymeghivo1.jpg

dbm2.jpg

 

levai1_old.jpg

levai2_old.jpg

szecsenysanyimano2szecseny.jpg

sanyimanomeghivo.jpg

 

 

Film Lévai Sándorról

Shah Timorral közösen ismét egy Nógrád megyéhez köthető művészről forgatunk filmet. Lévai Sándor báb- és díszlettervező életútjának feldolgozására évek óta készülünk. Lévai Sándor Balassagyarmaton született 1930. augusztus 3-án.  Itt végezte el a középiskolát is. Kemence  községben élete gyermekkorát, innen került Budapestre az Iparművészeti Főiskolára. A diplomáját 1954-ben kapta meg. Első munkahelye a Kecskeméti Katona József Színház volt, majd a Budapesti Állami Bábszínházban és a győri bábszínház volt. 1960-tól a Magyar Televízió báb- és díszlettervezője volt. 1997-ben hunyt el, sírja Kemence községben található.

Lévai Sándor személyét mindenképpen szeretnénk visszahozni a köztudatba, hiszen egy olyan kiváló alkotóról van szó, akinek a bábjain több generáció nőtt fel. Mostanra gyűlt össze annyi anyag, hogy elindulhatott a forgatás. Az eddigi munkánkról bővebben itt lehet olvasni:  http://takacsvera.blogspot.com/2012/04/levai.html A beszámolót Takács Vera az MTVA Gyermek és Ifjúsági Főszerkesztőség tanácsadója készítette. Takács Vera Lévai Sándorral többek között a Süsüben dolgozott együtt, csakúgy, mint Abonyi Antal a Baglyasaljáról :) elszármazott operatőr. Nagyon sok kedves élményt hallottunk ezen a vidám délutánon.

    

Az interjúk Szakály Márta Kossuth-díjas bábművésszel, Lévai Sándor feleségével és Lévai Sándor fiával, Balázzsal és lányával, Noémivel folytatódtak. Noémi és lánya, Sophie Németországból jött haza. Hévízen forgattuk velük az interjúkat. 

  IMAG2991.jpg balazs2012.06.14. 152.jpg

  HEVIZ0725.2.jpg1DSCN0614.jpg   

 

Innen Pápára mentünk tovább, a Pegazus Színház vezetőihez, Sarkadi Nagy Lászlóhoz és Végh Zsolthoz, akik szintén jó barátságban voltak Lévai Sándorral. Halála után szeretettel őrzik emléklét, melynek egyik bizonyítéka, hogy Lévai meg nem valósult bábtervei alapján elkészítették a Vándorsárkány, azaz minden kedden élni jó című bábfilmet.

vandorsarkany2.jpg 

Augusztus 2-án Kemencén, a Börzsöny lábainál fekvő csodálatos kis községben jártunk. Lévai Sándor gyermekéveinek a helyszínén.  Bedros János polgármester fogadott minket és együtt mentünk el Lévai Sándor sírjához is. 

MVI_1733.jpg levaisirja3.jpglévaisirja2.jpg

Augusztus 16-án Egerben forgattunk. Lévai Sándor unokahúga mesélt Lévai Sándor szüleiről, családjáról és mindarról, hogy milyen tényezők befolyásolták őt, hogy éppen a bábművészet irányába induljon.DSC04864.jpg 

 

Szeptember 22.:  Hihetetlen mennyiségű anyagot: fotókat, báb- és díszletterveket szkenneltünk, fotóztunk. Többek között a Csillagvitéz, a Hófehérke és a Lúdas Matyi bábjátékkal kapcsolatos dolgokat.  A hatalmas anyag is bizonyítéka, mennyire precíz ember volt Lévai Sándor. A munkáival kapcsolatos feljegyzéseket, megbeszéléseket , levelezéseket lemásolt és gondosan megőrzött. Az ún. "Sanyi manó" - házacskákat is lefotóztuk, és előkerültek helyes bábocskák is.          

katona.jpg  2012-09-22 18.55.26.jpg                                                                                                                                                                                             

November 16.:  A Magyar Televízió bábraktárában forgattunk. Sok kedves ismerőst üdvözöltünk a bábok képében. A tervekbe és a forgatási dokumentációkba is bepillantást nyertünk. Velünk volt Abonyi Antal operatőr és Lévai Balázs is. Köszönet a Magyar Televíziótól Tamás Lajosnak, Györgyi Piroskának és Juhász Istvánnak a sok segítségért.

DSC05848.JPG  DSC05853.JPGDSC05902.JPG  DSC05909.JPG                                                         

November 27-én Balogh Géza rendezőnél jártunk, aki jó barátja volt Lévai Sándornak. Békéscsabán és a Magyar Televízióban dolgoztak együtt,  többek között  - az egyik kedvenc bábfilmemben -  a Dús király madarában. Ismét egy nagyon jó hangulatú beszélgetésben volt részünk: a film fontos gerince lett meg ezáltal. Lévai Sándor szakmai munkájáról, precizitásáról és a szakma iránti elkötelezettségéről hallhattunk.

  baloghg.jpg                                                                                    

       A film elkészülését támogatja: Balassagyarmat Város Önkormányzata

      További szponzorokat keresünk.

                                                              

 

 

 

 

Minden kedves olvasómnak  nagyon boldog, vidám és sikeres új évet kívánok!

 

Lévai Sándor: Kéményseprő - bábterv

IMG_1670.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nograd-art.blog.hu/api/trackback/id/tr895123351
süti beállítások módosítása