Művészet Nógrádban

Kiállítások Pásztón 2008

2011. május 01. 17:18 - Shah Gabi

 

December 2.  kedd    11.00 óra

Géczy Dorina - Kalóz kapitány című gyerekkönyvének bemutatója

A beszélgetést vezeti: Emődi Julianna, a Focus Rádió műsorvezető-szerkesztője.

Az óvodások szórakoztató múzeumpedagógiai fogalalkozáson vehettek részt, a felnőttek beszélgetést hallgathattak meg a szerzővel.

 

 

   

  

2008. november 28 - 2009. január 31.      

"Világok határán" -  Bényi Eszter textilművész kiállítása

  
A kiállítás központi témájaként egyrészt a távol-keleti kultúrkör bölcsességének a képi megfogalmazása áll. A Zen, a Tao, a Ji-Csing, az Imák című sorozat, az Utak, másrészt pedig az ehhez is kapcsolható természeti jelenségek, tájak, melyek viszont az európai kultúrkörbe vezetnek át. Az előbbi csoportba tartozó műveket elsősorban a Japánban való tartózkodása ihlette.

 

  „Hiszek abban, hogy a textilművészetnek, mint minden más művészetnek – ha jó – óriási szerepe lehet a közönség világlátásának alakításában, finomodásában, elmélyülésében, következésképpen a jövő formálásában. Ebben áll felelőssége is." (Bényi Eszter)

 

Kapcsolódó cikk:

http://www.nport.hu/nograd/kultura/8222mintha-tavasz-lenne8221-199392

Pásztó Város részéről köszöntőt mondott: Bartus László  

A tárlatot megnyitotta: Shah Gabriella

művészettörténész  

A rendezvényen vetítésre kerül
Sulyok Gabriella Munkácsy – díjas grafikusművész Világok határán című dokumentumfilmje. 

 

 

2008. 09.17 - 10.31.

Művészek a kórházért

Köszöntőt mondott: Sisák Imre  Pásztó Város polgármestere

A tárlatot megnyitotta: Dr. Boczek Tibor   a Margit Kórház igazgató főorvosa 

Tárlatvezetést tartott: Oroszné Kontra Mária


http://www.dunatv.hu/belfold/arveres_pasztoi_korhazert.html?query=p%C3%A1szt%C3%B3i 
http://www.nport.hu/nograd/kozelet/ecsettel-kalapaccsal-a-margit-korhazert-187355 

 

 

 

2008. augusztus 9. - 2008. szeptember 10.

Ráragasztott reneszánsz - nemzetközi kollázskiállítás 

 

Köszöntőt mondott:
Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
A kiállítást megnyitotta:
Halászné Szilasi Ágota művészettörténész
A kiállításmegnyitón bemutatásra került:
Varga Anikó - Reneszánsz mozgókép c. performance

A kollázskiállítás anyagát a Pásztói Múzeum által reneszánsz témában kiírt meghívásos pályázatra benyújtott művek alkotják.

Kiállító művészek:
Bialova, Jana (Szlovákia), Birkás Babett, Csemniczky Zoltán, Fürjesi Csaba, Juhász Veronika, Kiss Ilona, Kun Cecília, Sánta László, Uri Eszter, Varga Anikó

 

 

Múzeumok Éjszakája 

 

2008 június 21. 18.00 órától
Bartók zongoráján I. KOCSIS ZOLTÁN című film vetítése
A film az első része a most induló

 

"Bartók zongoráján..."

DVD sorozatnak, melynek keretében meghívott

előadóművészekBartók Béla azon eredeti,

Bösendorfer gyártmányú

zongoráján játszanak,

amit a zeneszerző komponáló munkája során használt.
Vendégeink a film készítői:
Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla magyarországi jogutódja
és felesége Virághalmy Ágnes.

  

Kovács László - Nagy Zoltán: Csángó múlt, jelen és jövő

Kiállítás a Magyarok Moldvában című könyv képeiből.

A kiállítást megnyitja: Bottyán Katalin néprajzkutató

 

 

2008. június 17 - 2008. július 30.

Szőllősi Mária iparművész grafikai kiállítása 


A kiállítást megnyitotta: Koplik Judit művészettörténész
Közreműködött:  Oraveczné Orsó Erzsébet hegedűn és Babják Eszter zongorán

 

Szőllősi Mária az Iparművészeti Főiskola a textil szakán diplomázott.

A szövés mellett mindig rajzolt, szabadon áradó gondolatainak így adott formát. Az a világ, amelyet ezen a kiállításon látható művek összességében – rajzokban, pasztellekben, akvarellekben- élhetünk át, egy kivételesen érzékeny, mindenre fogékony ember látásmódjáról adnak hírt. A természet szeretete átitatja életét, művészetét. Úgy gondolkodik, ahogyan a természet gondolkodik. A világ alapos megismerése nála magától értetődik. Ember szeretete, a természet szeretete minden művében jelen van, ezért van az, hogy a műveit szemlélők azonnal belekerülnek azok bűvkörébe, a látvány útján azonnal megértik a művek üzenetét.Gondolatait gyakran madarakkal ábrázolja. A madár velünk, a lelkünkkel azonos. Elvágyódásunkat, vívódásainkat nem is lehetne meggyőzőbben kifejezni. Határozott, lendületes vonalak jellemzik munkáit. Érezni rajtuk, hogy gondolatban már mindent világosan megfogalmaz. Sodró lendületű, erősen függőleges kompozíciói szinte kiszakítanak minket a hétköznapok ügyes-bajos dolgaiból. Egy magasabb dimenzióba repítenek minket, rálátunk magunkra, bánatainkra. És azonnal elrendeződik bennünk mi az érték, mi az, amivel nem is érdemes foglalkozni.
A tragédiákat feldolgozó alkotásai sem nyomasztóak, a világ rendjét, törvényeit fogadtatja el velünk. Ilyenek a Tépett madár, Madár a hóban. 
Nagyapám emlékére című műve a frontot megjárt emberben azt mutatja meg, hogyan még ott is megőrizte emberségét.
(részlet Koplik Judit művészettörténész megnyitójából)

 

 

2008. március 10. - április 30.  Meghosszabbíva: május 20-ig!

A 100 éves Nyugat emlékére - Sz. Nagy Mária szobrászművész tárlata

 

A tárlaton Sz. Nagy Mária szobrászművész a Nyugat című folyóirat nagy nemzedékének portréi állnak a középpontban. Ezek mellett a művésznő kisplasztikái is megtekinthetőek. 

 Március 10-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a múzeumban a Benczúrfalván és Budapesten élő szobrászművész Sz. Nagy Mária kiállítása. A kiállítás központi témája a Nyugat című irodalmi folyóirat jelentős íróinak, költőinek portréi (Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Juhász Gyula, Nagy László, Pilinszky János, Tóth Árpád, Karinthy Frigyes) alkotják, de ezenkívül megtekinthetőek a művésznő csodálatosan kidolgozott, mély tartalmat hordozó érméi és kisplasztikái is.
A hatvani születésű Sz. Nagy Mária 1953-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Beck András, Mikus Sándor, Kisfaludi Strobl Zsigmond voltak a mesterei. Szobrászati tevékenységéért több ízben kapott kitüntetést (1971: Szocialista Kultúráért kitüntetés; 1972: a Művelődési Minisztérium díja; 1991: az Arcok és sorsok kiállítás díja) 1959-85-ig a XIII. kerületi Németh László (korábban Kilián György) Gimnáziumban tanított. Könyvillusztrálás-sal is foglalkozott. Országszerte számos köztéri műve áll: Bajza József (bronz portrészobor, 1970, Hatvan); Mackó (mészkő, 1975, Budapest, Transzvill Óvoda); Gróf Klebelsberg Kunó (bronz dombormű, 1992, Hatvan, Bajza J. Gimnázium); 100 éves a Kossuth Lajos Általános Iskola (bronz dombormű, 1994, Hatvan, Kossuth Lajos Általános Iskola). 
Sisák Imre polgármester a kiállítás köszöntőjében ismertette a művésznő pályafutását. Ki-emelte, hogy 1974-ben Budapesten Sz. Nagy Mária kiállítását Csohány Kálmán nyitotta meg többek között ezekkel a szavakkal: "Nagy Mária elmélyülő, bensőséges érzelmeket kifejező művész. Távol áll tőle a látványosság de még az arra való törekvés is. Műveinek belső sugár-zása észrevétlenül ragadja meg a szemlélőjét és együttérzésre, együttrezdülésre kényszeríti. Nem tör új utakat, nincsenek bravúros formai játékai, de van megtartó, megőrző hite és aláza-ta,. És van még egy ritkább emberi, művészi tulajdonsága-a hűsége.” Sisák Imre hangsú-lyozta, hogy Pásztó nevében örömmel fogadta e kiállítást, melyen keresztül emlékezhetünk a Nyugat című irodalmi folyóirat nagyjaira is. Dr. Kovács Anna irodalomtörténész, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója méltatta az alkotásokat, melyekből valóban az ábrázolt művészek szellemisége árad. A portrékon keresztül bemutatta a Nyugat című folyóirat magyar irodalomra tett kiemelkedő hatását. A Mikszáth Kálmán Gimnázium diákjai Szabó Zsolt magyartanár vezetésével és közreműködésével színvonalas zenés irodalmi összeállítást adtak elő. A kiállítás kurátora: Shah Gabriella volt.

Kapcsolódó cikk:

 http://www.nogradmegyeihirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2008.03.14&r=209&c=665005 

A kiállítást megnyitotta. Dr. Kovács Anna megyei múzeumigazgató, irodalomtörténész 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nograd-art.blog.hu/api/trackback/id/tr552869533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása